Map our Network
Our team ?
Our Sonic Network
FUN: Sequencing online
Editorial
Contact info

Electro-acoustic.com
Acusmatica.org
Electroacoustic.org
Acousmatic.org
Electro-acustica.com
Imapico.com

A draft of my Thesis
AcuStatistics
AcuSearch
Join IEMA list
Terms of use

Magazine SONIC-KIMCHI
CNMAT
SARC
CCRMA
ARC-UK
Media Lab Europe
NNAAI
SMRG
LAASP  
SLR
Contacte con nuestro equipo de soporte 24x7 ¡Regístrese gratis y acceda a su propio Centro de Control privado!
 
F  I  N  DActive User's

 


Interzone #0 Document(air): Wozencroft & Watson, Shea...
 
Untitled Document A A N K O N D I G I N G De Balie / vrijdag 30 mei / zaterdag 31 mei

Interzone #0 Document(air)

Met werk van o.a.: Jon Wozencroft & Chris Watson, Johan Grimonprez & David Shea, DJ Olive, John Oswald, George Legrady, Chris Marker.

Interzone is een nieuwe serie programma's die De Balie in het volgende programmaseizoen wil ontwikkelen rondom interdisciplinaire verkenningen over de grenzen van de bestaande kunstdisciplines, in het schemergebied tussen experimentele cinema, mediakunst, geluidskunst en performance.

In deze nul-aflevering van Interzone brengen wij kunstenaars bijeen die expliciet gebruik maken van documentair materiaal, echter zonder het doel om documentaires te maken. Eerder zien zij het document als ruw materiaal voor hun creatieve proces. Het is dan onvermijdelijk dat de kunstenaar een positie moet kiezen ten opzichte van dit materiaal, de oorsprong en de context daarvan. Hoe komt die keuze tot stand? Waarom produceert hij/zij niet gewoon een documentaire? Welke invloed heeft het oorspronkelijke materiaal op de esthetiek van het werk?

Het hele programma is tevens live op internet te volgen via: http://www.balie.nl/live

Vrijdag 30 mei & Zaterdag 31 mei Grote Zaal

Inloopvoorstelling vanaf 13.00 uur:

SÜDOSTPASSAGE (Southeast Passage. A journey to new Blank Spots on the Map) Ulrike Ottinger Dui, 2002, 364', digibeta, eng.ond

Deze (zeer) lange documentaire ontstond als project voor de elfde Documenta (2002), de toonaangevende vijfjaarlijkse tentoonstelling van moderne beeldende kunst in het Duitse Kassel. Ottinger, die een grote staat van dienst heeft als eigenzinnig feministisch speelfilmregisseur, volgde bij het maken van deze film een haast etnografische werkwijze. Vanuit haar woonplaats Berlijn maakte ze vele reizen door het voormalige Oostblok. De reizen voeren onder meer naar Odessa en Istanbul, maar ook naar vele onbekende en onbeminde plekken op het platteland. De film is als een persoonlijk reisdagboek.

George Legrady - An Anecdoted Archive from the Cold War (Hongarije, 1994)

Bij Legrady botsen twee verschillende vormen van geschiedschrijving op elkaar: Legrady's persoonlijke levensverhaal als emigrant uit Hongarije na het neerslaan van Hongaarse volksopstand van 1956, staat tegenover de officiële geschiedschrijving van de koude oorlog. Legrady ondergraaft de officiële hiërarchie van de geschiedschrijving. Uit persoonlijke memorabilia, propaganda materialen, films en geluidsopnames creëert hij een persoonlijk en anekdotisch archief, een museum voor zijn persoonlijke geschiedenis.

http://www.mat.ucsb.edu/~g.legrady/glWeb/Projects/anecdote/Anecdote.html

Chris Marker - Immemory One (Frankrijk, 1997)

Bij Marker wordt een subtiel spel gespeeld met de kijker. Marker presenteert een omvangrijk archief van zijn persoonlijk leven, zijn verhouding tot de dingen, de wereld (vergelijkbaar met Legrady). Die indruk is echter bedrieglijk. Voortdurend beweegt Marker over de grens tussen zijn daadwerkelijke geschiedenis en een fictief bestaan; herinneringen aan gebeurtenissen waarbij hij nooit aanwezig is geweest maar waarvan hij wel de suggestie wekt dat het om de zijne gaat... De verraderlijkheid van het geheugen lijkt het uitgangspunt voor zijn caleidoscopisch zelfbeeld. Marker lijkt zich daarmee te verzetten tegen een autoritaire informatie-ordening en de illusie van een universele geschiedenis.

http://www.mediamatic.net/cwolk/view/2637

________________

Vrijdag 30 mei / Grote Zaal / 20.30 uur:

Jon Wozencroft & Chris Watson "Weather Report"

Jon Wozencroft, oprichter van het Touch-label, grafisch ontwerper en videokunstenaar zal videowerken presenteren bij twee nieuwe soundscapes van Chris Watson.

Chris Watson maakt geluidsopnamen van zeldzame dieren, natuurlijke fenomenen en specifieke locaties. Naast zijn werk voor o.a. natuurpogramma's van de BBC, creërt Watson, die in een ver verleden bij Cabaret Voltaire en The Hafler Trio betrokken was, ook zogenaamde soundscapes. "Ol- Olool-O" is de naam van een gebergte in het westen van Kenia, dat door haar ligging van grote invloed is op het weer en daarmee de op de dierenpopulatie en de bevolking. In een uitsluitend met field recordings gemaakt stuk ontstaat een dramatische spanning. "Vatnajökull" is vernoemd naar de Vatnajökull-gletcher in IJsland. Watson volgt de tocht van het ijs naar de zee en biedt een blik in de verschillende dierenkolonies en habitats.

Met verstilde beelden, grotendeels bestaand uit natuuropnamen, creëert Wozencroft een visuele pendant van Watson's composities.

http://www.touch.demon.co.uk/releases/TO15.html

 

Vrijdag 30 mei / Grote Zaal / 22.00 uur

Johan Grimonprez en David Shea "Dial H-I-S-T-O-R-Y"

De geruchtmakende video "Dial H-I-S-T-O-R-Y" van Johan Grimonprez zal vertoond worden met een live gespeelde soundtrack van David Shea.

"Dial H-I-S-T-O-R-Y" laat zich bekijken als een officieuze kroniek van vliegtuigkapingen. Door archiefmateriaal te vermengen met home-movies onderzoekt Grimonprez de rol van de media bij ongevallen en catastrofes.

Met een collage van hits uit de popcultuur, mediaverslaggeving en onheilspellende klanken maakt de New Yorkse componist David Shea een wervelende soundtrack, die hij live zal uitvoeren.

 

Vrijdag 30 mei / Kleine Zaal / 22.00 uur

THE DANUBE EXODUS (Exodus over de Donau) Péter Forgács Ned., 1998, 60', betacam, 60', eng. ond. De Hongaarse filmmaker Péter Forgács (Boedapest, 1950) is een van de meest vooraanstaande zogeheten found footage-filmmakers. In het reisverslag EXODUS OVER DE DONAU documenteert hij de joodse exodus uit Hongarije aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.

ANGELOS' FILM Péter Forgács Ned., 1999, betacam, 60', eng.ond. In ANGELOS' FILM maakt Forgács gebruik van de amateurfilms van de Griekse marineofficier en patriciër Angelos Papanastassiou, die de gruweldaden van de nazi's in zijn land filmde, vaak met gevaar voor eigen leven.

Zaterdag 31 mei / Grote Zaal

Inloopvoorstelling vanaf 13.00 uur:

Ulrike Ottinger - Süd-Ost Passage

George Legrady - An Anecdoted Archive from the Cold War

Chris Marker - Immemory One

________________

Zaterdag 31 mei / Salon / 16.00 uur:

Discussie met deelnemende kunstenaars over de relatie tussen het documentaire bronmateriaal dat zij gebruiken en de rol die het speelt in het uiteindelijke werk.

Met: John Wozencroft Gregor Asch (DJ Olive) John Oswald

Voertaal: Engels

________________

Zaterdag 31 mei / Grote Zaal / 20.30 uur

John Oswald "Plexure", "Dab" en "Braziliaires"

Plunderphonics noemt John Oswald zijn muziek. Zijn compositie "Dab" is opgebouwd uit honderden geluidssnippers van Michael Jackson's "I'm Bad". Het statement dat composities die helemaal bestaan uit samples volstrekt originele werken kunnen zijn en er geen restrikties zouden moeten zijn m.b.t. het gebruik van samples, maakte van Oswald een controversiële componist en spreekbuis van de No Copyright beweging. "Plexure" is een spervuur van oh's, ah's en yeah's. Ofwel een omgevallen platenkast met 30 jaar popgeschiedenis. "Braziliaires" is een radiofonisch verslag van een reis naar Brazilië en handelt op licht provocerende wijze over de verhouding tussen de culturen. In tegenstelling tot de soundscapes zijn vrijwel alle geluiden nabootsingen van het originele opgenomen geluidsmateriaal.

http://www.plunderphonics.com/

Zaterdag 31 mei / Grote Zaal / 22.00 uur

DJ Olive "Composition #11" en "Perpetual Soundcheck"

DJ Olive is een turntablist, een componist en muzikant die de draaitafel als instrument gebruikt. Zijn composities noemt hij Vinyl Scores. DJ Olive maakt collecties met opnamen en laat deze geluidsfragmenten op LP's persen, als waren het partituren van vinyl. Als DJ maakt hij open composities door telkens nieuwe combinaties te maken van de gearchiveerde geluiden.

In "Composition #11", een palet van geluiden uit zijn direkte levensomgeving, probeert DJ Olive tot een persoonlijke interpretatie hiervan te komen. "Perpetual Soundcheck" voert de luisteraar mee in de urbane metropolis van New York; van pulserende grootsteedse geluiden tot een ronkende siesta.

http://qrot.net/we/

________________

Zaterdag 31 mei / Kleine Zaal / 22.00 uur

LONDON ORBITAL Chris Petit, Iain Sinclair GB, 2002, 76', betacam, eng spr. Niet ond

Een hallucinerende essay-film waarin de ringweg om Londen (de M25) dient als vertrekpunt voor een virtuoze veelheid aan poëtische en intellectuele associaties. Aan de basis van de film lag het gelijknamige boek van Iain Sinclair, waarin de schrijver verhaalt over zijn wandeling langs de bijna 200 kilometer lange weg en de vele observaties en gedachtesprongen die ondertussen bij hem opkwamen. Chris Petit wilde niet dit boek en deze wandeling verfilmen, maar uitgaan van de tranceachtige staat die het eindeloze autorijden langs zo'n weg bij de reiziger teweeg kan brengen

________________

Programmateam:

Roland Spekle (St. Barooni) Peter van Hoof (Cinema De Balie) Eric Kluitenberg (De Balie Nieuwe Media)

________________

Kaartverkoop en reserveren: toegangsprijs: E 7,50, met korting: E 5,00 openingstijden kassa: op werkdagen van 13.00-18.00 uur of tot aanvang programma. In het weekend 1 1/2 uur voor aanvang. telefonisch reserveren: 020 - 55 35 100 tijdens openingstijden tot drie kwartier voor aanvang.

De Balie / Kleine-Gartmanplantsoen 10 / 1017 RR / Amsterdam http://www.balie.nl

Afmelden voor de e-mailservice over Interzone: stuur een bericht naar eva@groentjes.nl >afmelden interzone

PROFESSIONALS ONLY

 REAL-TIME SOFTWARE

OSW
clm (RT)
Pd
CsoundAV
Supercollider
Snd
CPS
Audiomulch
jMax
MaxMSP
Phorx
Reaktor
Kyma / Capybara
SENSORS COLLECTION
 
ARTICLES
COOL PEOPLE!
Planet CCRMA
UNESCO/Aschberg
Stephen Hawkins
Nobels2001
Kioto Protocol
Dalai Lama
ThinksThatThink
Bruce Lee: Jeet Kune Do manuscript

  Other news
Donnerstag, 13. Juni 2002: ENSEMBLE CLARINO und AMAR QUARTETT: K A M M E R M U S I K K O N Z E R T
11/6/1888

SoCal exchange concerts: CALIFORNIA MOVING ON!
2/4/1888

Winnipeg Symphony Orchestra:Young composers competition
6/4/204


Records 556 to 558 of 558
 

 


 

 

 
Home | Contact | Privacy | Make a link| Terms of use | Add your web | Help | Publicity
© 2001-2004 site manteined by Le Jiraffe Bleu   Thanks to Agroterra.com and aspin.com >>>MADE IN BELFAST !<<<<